Lääkärihinta.fi blogiHammashoitopelko – siitä voi päästä eroon!

Sari Ebelingin kirjoittama blogiteksti hammashoitopelon hallintaohjelmasta. Alkuperäinen teksti Ebeling Hammaslääkärien blogissa.

Hammashoitopelko on Suomessa on valitettavan yleinen ongelma. Noin puolet ihmisistä kärsii jonkinasteisesta pelosta. Viidenneksellä heistä pelko on niin voimakasta, että se vaikuttaa hammashoitoon hakeutumiseen. Kyse ei ole siis pienestä vaan arkielämään ja koko kehon terveyteen vaikuttavasta asiasta. Hammaslääkäripelon yleisyydestä huolimatta ongelma koetaan jopa niin häpelliseksi, ettei asiasta keskustella edes läheisimpien ihmisten kanssa. Tämän takia olemmekin Ebeling Hammaslääkäreillä aloittaneet ensimmäisenä Suomessa konkreettisen, auditoidun hammashoitopelon hallintaohjelman. Ohjelmamme peruspilareita ovat se, että hoitopelkoon liittyvät asiat otetaan huomioon jo ajanvarauksessa ja että henkilökuntamme niin vastaanotossa kuin varsinaisissa hoitotilanteissa osaa toimia hoito-ohjelmamme periaatteiden mukaisesti. Työssämme onnistumista arvioimme asiakaspalauttein sekä oman toiminnan arvioinnin myötä.

Moniammatillinen työryhmä takaa hoidon tuloksellisuuden

Moniammatilliseen työryhmäämme kuuluu suunterveyden ammattilasten lisäksi myös filosofian tohtori ja psykologian lisensiaatti Marita Hyttinen. Laillistettuna psykologina Marita on hyvin perehtynyt erilaisiin pelko- ja jännitystiloihin, ja vahvistaa, että pelot ovat hyvin luonnollinen osa elämää. ”Osa peloista on voitettavissa täysin ja osa on sellaisia, että niiden kanssa voi oppia elämään. Se on kuitenkin varmaa, että ihminen tulee voimakkaammaksi ja hänen itsetuntonsa kasvaa kun pelkojen voittamisen kanssa työskennellään askel askeleelta”, Marita sanoo. Hammaslääkäripelon kohdalla jo se, että asiakas pystyy kertomaan asiasta etukäteen henkilökunnalla, on askel parempaan.

Pelosta kärsivät asiakkaatkin pystyvät rentoutumaan

Ensihoidon ja akuuttilääketieteen opettaja Sari Ebeling toimii pelon hallintaohjelman johtajana Ebeling Hammaslääkäreillä. ”Olemme halunneet tuoda markkinoille jotakin, mikä auttaa aidosti hammashoitopelosta kärsiviä. Näemme vastaanotollamme asiakkaita, jotka nyt kykenevät rentoutumaan ensi kertaa kymmeniin vuosiin kun tulevat hammaslääkäriin. Se kannustaa meitä kehittämään työtämme edelleen.”

Sari Ebeling

Kuvassa Sari Ebeling ja Siiri-koira, jonka asiakas saa hammaslääkärihuoneessa vaikka syliinsä niin halutessaan.

Lisätietoja Sari Ebeling sari@ehammas.fi ja 010 323 3963