Lääkärihinta.fi blogiUusia ratkaisuja potilaan oma-arvioon Oirearviohackissa

Osallistuimme viikonloppuna Sitran ja hallituksen kärkihanke ODAn oirearviohackiin. Hackathon kokosi samalle viivalle sekä startuppeja että vakiintuneita yrityksiä mukaan lukien Tieto, IBM ja Elisa. Tehtävänantona oli kehittää oirearviopalvelu, joka käyttäjän ilmoittamien oireiden perusteella arvioi hoidon tarvetta ja antaa suosituksia. Tarkoitus on vähentää tarvetta googlailla terveystietoa lähteistä, joiden luotettavuus ei ole taattu. Visiomme, jossa hyödynnetään koneoppimista ja kuvien käyttöä oirekyselyiden tukena mobiilille skaalautuvassa nettipalvelussa, voitti hackathonin.

Meillä oli hackathoniin tullessamme idea valmiina, mutta heti alkumetreillä totesimme, että se vastaa liian paljon samaa mitä ODA-palvelukokonaisuuteen on jo tulossa. Siispä päätimme vaihtaa ideaa. Aloitimme puhtaalta pöydältä ja heittelimme ideoita taululle. Toteutukseen päässyt idea tietokonenäköä hyödyntävästä osasta oirearvioinnissa syntyi täysin ideoinnin aikana. Pivotointi osoittautui hyväksi ratkaisuksi, sillä jälkikäteen tuomarit mainitsivat voittajan valintaperusteissaan sen, että sekä idea että toteutus syntyi hackathonin aikana.

Oirearviohack tiimi Tiimimme vasemmalta lähtien: Vieraileva tähtemme Joona Rahko sekä Aksu, Tuomas ja Taru. Upeat puitteet hackathonille tarjosi Vanajanlinna.

Lopulta meille jäi reilu vuorokausi aikaa rakentaa toimiva prototyyppi ja valmistella tuomareille vakuuttava esitys visiostamme. Tiimimme kokoonpano oli toimiva: kolme kehittäjää, jotka puskivat läpi yön koodia sekä yksi lääketieteen kandidaatti, joka toi terveydenhuollon ymmärrystä sekä hurmasi tuomarit vakuuttavalla pitchillä. Vaikka väsymys alkoi painaa, oli tiimimme meininki loppuun asti rennon letkeä. Sen lisäksi, että painoimme tiukasti töitä, oli meillä tapahtumassa todella hauskaa.

Hackathon käytännössä Hackathon käytännössä: paljon virvokkeita ja kahvia sekä tiukkaa tiimityötä.

Olimme innoissamme ideastamme, koska se oli kehittäjille myös teknisesti mielenkiintoinen projekti. Rakentamamme prototyyppi hyödyntää IBM:n Watson-konenäköä tunnistamalla, onko käyttäjän ottamassa kuvassa silmä vai ei. Integroimme sovelluksemme myös ODA:aan, johon lähetimme käyttäjän ottaman kuvan, mikäli se tunnistettiin silmäksi. Kuvan lähettäminen järjestelmään mahdollistaisi sen, että terveydenhuollon ammattilainen voisi perehtyä oirekyselyn lisäksi myös oiretta koskevan alueen kuvaan jo ennen vastaanottoa, mikä ei toistaiseksi ole yleisesti mahdollista. Kuva voisi mahdollistaa myös sen, että potilaan ei tarvitsisi fyysisesti käydä lääkärin tai hoitajan vastaanotolla sellaisissa tapauksissa, joissa kuva esim. haavan paranemisesta yhdistettynä oirekyselyyn voisi riittää.

Opettamalla sovellusta tunnistamaan silmäkuvasta esimerkiksi punoistusta, rähmää, turvotusta tai muita oireita, voisi järjestelmä ennakkoon lähettää lääkärille viitettä oirekuvasta. Ohjelma voisi esimerkiksi muistuttaa lääkäriä ennen vastaanottoa tarkistamaan mahdollisen roikkuvan silmäluomen tai muun oireen. Ihosairaudet ovat toinen vaikuttavuudeltaan iso aihealue. Puhelimella otettu kuva ihottumasta voisi arvioida ihottuman vakavuutta ja ohjata vakavat muutokset nopeasti hoitoon, jolloin parhaimmassa tapauksessa voisi säästyä ihmishenkiä.

Hackathonin voittajatiiminä on mahdollista päästä mukaan rakentamaan ODA-palveluja. Näemme, että nimenomaan potilaan itsearviopalvelut tulevat yleistymään tulevaisuudessa kahdesta syystä: Potilailla on paljon terveystietoa saatavilla ja tekniikka ja tiede mahdollistavat älykkäiden, tieteelliseen näyttöön perustuvien oirearviosovelluksien kehittämisen. Ongelma potilaan saatavilla olevassa tiedossa on sen luotettavuus ja potilaan kyky arvioida tietoa. Rakentamalla älykkäitä sovelluksia voidaan potilaalle tarjota parhaassa tapauksessa yhtä luotettavaa tietoa kuin lääkärin vastaanotolla. Toivomme, että voimme olla mukana rakentamassa tehokkaampaa terveydenhuoltoa ja tuomassa uusia ratkaisuja potilaan itsearviointiin.